Follow me on:

Instagram

2015-07-27

Frankfurt, Germany (trip June 2013)

Guten Morgen! Selamat pagi!


Ekspedisi pergi Jerman untuk rekod, ni trip naik kapal terbang paling lama saya pernah lalui. KLIA-Qatar 7.5 jam, kemudian Qatar-Frankfurt 6.5 jam. Terperap dalam kapal terbang bukan main meletihkan. Layan movies back to back. Since naik Qatar Air, pukul 9.45 malam dari KLIA transit di Hamad International Airport, Doha, Qatar pada jam 11.50 tengah malam. Transit dalam 2 jam lebih. Sampai Doha dalam 12 pagi turun kapal terbang naik bas, ingatkan dekat je, saya dengan mamainya berdiri.
15 minit kemudian baru sampai terminal.

Paling best naik Qatar Air ni semua makanan boleh layan. Halal. Makan pula banyak kali. Sebab kapal malam, selang 2 jam dia bagi makan pastry, roti. P
Lepas tu bagi set beg kecik, dalam tu ada earplug, eye patch, stokin. Pramugari majoriti korea, cina, bukan Arab.

Doha ke Frankfurt lagi 7 jam dalam flight. Ah bosan, bosan. Letih. Dah siap berazam, lepas ni taknak pergi naik flight jauh2- jauh macam ni (haha, boleh caya ke?!). Jetlag ke tak, yang tu kemudian cerita.

Dalam flight makan lagi dan lagi. Tak larat makan, ambil bungkus simpan dalam beg. Memang tak bagi orang tido ke. Huhu. Pukul 5 pagi kami dihidangkan sarapan full set yang sedap. Dah makan lehla solat Subuh dalm flight. Sikit masa lagi dah nak mendarat.

Dekat 7 pagi kapal terbang mendarat dengan selamat di Frankfurt International Airport. Musim summer lagi, tapi sejuk boleh tahan. Ambil dua teksi Mercedes dan VolksWagon made in Germany pergi ke hotel. Jom layan gambar!

Jalan raya luas. Boleh tengok warna merah tu hadlaju berlainan mengikut lane. Mungkin bertukar ikut arus trafik. Jakun sekejap.
Hotel kami di kawasan Messe
Interior hotel

Hotel An Der Messe tempat kami menginap. Style apartment. Besaq habaq hang best bilik kami tu. Hehe

 Interior lobi hotel
Ni bilik kami

Esok kita sambung entri jalan2 Frankfurt pula.
Gute Nacht! Selamat Malam.

Entri berkaitan:
  shopping dan makan di Frankfurt








2015-07-26

Krabi 2010

Ok, backdated sangat entri ni. Setelah menggali apa yang ada dalam external hardisk terjumpa gambar lama di Krabi. So why not masukkan je entri Krabi.

Krabi, sinonim dengan tempat pelancongan terutamanya aktiviti pulau, islang hopping, snorkeling, pantai, laut, dan makan!

Pemandangan pulau Krabi dari langit biru
So ekspedisi ke Krabi pun bermula dengan kami 3 orang perempuan dan 3 orang lelaki. Seminar kali ni santai sungguh, patut lah dibuat di tepi laut. Mereka siap sediakan pakej untuk island hopping atau street shopping. Dah tentu saya pilih island hopping.

Suasana di Krabi, jalanraya macam di perkampungan Malaysia je, cuma waktu tu baru lepas reda banjir kot, jalan raya berlopak dan berdebu. Kedai- kedai lama kelihatan sepanjang jalan. Kami menginap di Sofitel Krabi Pokeethra Golf & Spa Resort. Ia sebuah hotel gaya Perancis.

Ada satu al kisah yang tak boleh dilupakan di sini. Memang tergelak kalau teringat. Laa.. nak tau juga? Klik sini untuk kisah benar.

Photo from Sofitel Krabi Hotel web
Betapa besarnya resort ni. Kalau tengok memang di tepi laut, tapi kawasan laut tempat kapal besar berlabuh, jadi tak dibenarkan mandi laut. Tapi yang best nak pergi island hopping jalan kaki di tepi laut ni terus naik bot.
Photo from Sofitel Krabi Hotel web

Photo from Sofitel Krabi Hotel web


ni gambar bilik. Besar kan!
 dalam resort ada taman. Hehe

Dan di taman ada bunga.

Selepas dua malam di sini, kami check in pula hotel di Aonang, yang jauh lebih murah. Aonang lebih dekat dengan pekan dan easy access kepada transport. Berbanding di Sofitel, agak jauh dari bandar kerana agak di pedalaman sikit.

Belanja gambar island hopping jom.






Pantai dan pulau di Krabi memang terbaik. Air laut cantik. Sambung tunjuk gambar Apasari Hotel, Aonang.
Yang ni apartment sebelah, style macam di Jepun

Kami menginap di sini. Dekat dengan laut dan pekan

Kalau dapat bilik bawah yang terus sambung pool tu mesti best. Masa ni dah penuh.


Aktiviti lain yang kami buat ialah naik gajah. Geng lelaki pergi water rafting, which diaorang tak puas hati sebab tak complete trail kena patah balik bila ada mat saleh tu terjatuh dan taknak teruskan misi.

Gajah ni dah berumur 10 tahun rasanya. Tinggi ok. Dia bawa masuk hutan, dan mandi kolam.

Ni transport popular di sana, selain tuk tuk. Yang kami naik siap ada karoke set tapi tak best bila malam dia pasang lampu terang benderang semua orang nampak



Dan semestinya haruslah cuba menu tomyam halal di sana. Overall pengalaman pergi Krabi memang best untuk yang sukakan aktiviti santai dan laut. Shopping boleh tahan tapi agak mahal di kawasan Aonang. Itu saja pasal Krabi. Next please!

Entri lain:
Seoul, Korea
Frankfurt, German
Taipei, Taiwan
Beijing, China
Kobe, Jepun

2015-07-25

Jom buat Chawanmushi (茶碗蒸し)

Ni post pertama berkaitan resepi. Harapan selepas ni sempat post resepi lain. 
Kalau post sebelum ni tentang Jepun je banyak, kali ni nak bagi resepi makanan Jepun pula. Kalau anda peminat Chawanmushi, bolehlah cuba buat sendiri. Dulu saya ingakan benda ni dibuat dari tofu telur. Rupanya senang je nak buat.

Resepi ni diberikan oleh Liza Shaari Sensei. Domo Arigatou Gozaimashita!

Resepi Chawanmushi

3 biji telur gred B
300ml air 
1 sudu makan shoyu (kicap cair)
Bahan2 tambahan: crab fillet, shiitake mushroom, isi ayam/ ikan, apa saja yang anda suka.

Cara- caranya:

1. Pecahkan telur dan campurkan dengan air. Tak usah beriya sangat nanti banyak pula buih. Asal rata dah cukup.
2. Masukkan kicap cair.
3.Tuangkan ke dalam bekas kecil (saya guna Ramekin) untuk kukus.
4. Tutup bekas kecil tu dengan aluminium foil supaya tak ada lubang sebab wap panas.
5. Kukus selama 12-15 minit.
6. Biar sejuk sekejap!

(Kalau nak sedap lagi, ganti air tu dengan air stok ikan atau stok ayam. Chawanmushi asli guna stok ikan)

Untuk bahan- bahan tambahan tu, saya pernah cuba letak sosej, tak sedap! Haha. Mungkin tak kena kombinasinya.

Mudah je kan! Kalau nak lagi masin, tuang sikit kicap cair bila dh masak. Selamat mencuba!

Resepi lain:
Jom buat Chocolate Souffle
Cakey Brownies Pot