Follow me on:

Instagram

2016-01-12

Tips Kembara: 3 kesilapan berkaitan Teksi

Aku bukanlah pengembara tegar. Cuma sekali-sekala berjalan di bumi Tuhan. Di dalam perjalanan, ada banyak perkara dilalui dan dipelajari.

Antaranya terdapat kesilapan yang pernah dilakukan.

Kali ini aku bicara tentang teksi.

Ini dari pengalaman aku sendiri. Mungkin boleh dijadikan iktibar dan peringatan buat diri sendiri yang adakalanya lupa. (Harap tak lupa diri je. Huhu)

Lupa tanya guna meter tak!

Ada satu kali tu aku turun KL Sentral dari KLIA. Waktu tu pukul 4.30 petang, hari bekerja.

Aku tengok barisan orang beratur untuk teksi kupon sangatlah panjang. Aku malas nak beratur panjang, aku putuskan untuk naik ke atas, tahan je teksi yang ada.

Aku pun naik escalator tu ke tingkat atas. Di pintu luar berhadapan Hotel Hilton selalunya ada teksi. Aku tunggu sekejap. Tak lama lepas tu ada teksi berhenti.

Aku pun buka pintu, tanya dia, "Nak pergi Titiwangsa, pergi tak?"

Dia pun angguk ok dan suruh masuk. Aku pun masuklah. Lepas tu dia kata, "Tapi saya caj rm30 tau dik."

Eh, eh le! Mahainya weh! Dalam hati aku.

"Encik tak pakai meter ke?" Tanya aku. Luar teksi memang ada tulis teksi bermeter.

"Mana pakai meter. Sekarang waktu macam ni, jalan jem memang takde orang pakai meter. Sebab tu saya caj RM30." Dia kata.

"Mahalnya RM30, saya selalu kena RM15-20 je paling mahal." Aku bantah.

Tapi, teksi masa tu dah bergerak pun waktu aku naik dan tutup pintu. Aku pun tak banyak cakap lah. Mau kena campak tepi jalan mana pula nanti.

Silap aku: naik dulu tanpa tanya guna meter ke tak. 
Silap lagi besar: sebab tak beli kupon teksi yang dah tentu harga tetap.

Pakcik teksi tu bawa jalan shortcut yang lalu entah celah mana, bukit bintang bagai dia lalu. Aku on GPS map tengok laluan.

Dalam hati aku membebel sorang-sorang, berdoa semoga selamat je, dan padan muka aku!

Takda duit kecil lah!

Ni waktu aku pergi Taiwan dengan adik aku.

Kami ambil teksi dari Taipei 101 pergi Maokong. Maokong tu satu kawasan tanah tinggi, terkenal dengan gondola.

Waktu dari Taipei 101 dah pukul empat petang. Kami putuskan naik teksi sebab nak kejar masa sebelum gelap. Naik teksi 45 minit. Naik tren pasti lebih lama.

Teksi di Taipei memang semua guna meter. Sekurang-kurangnya anggaran harga teksi tu kita dah tahu.

Kami melalui kawasan luar bandar dan lebuhraya untuk sampai ke Maokong. Lepas tu masuk perkampungan dan bandar kecil sebelum naik ke lereng bukit dan sampai di puncak Maokong di mana terletaknya gondola.

Kami dah sampai.

Meter tertera NT$670. Aku bagi NT$1000. Tak ada duit kecil dah. Pakcik teksi tu ambil. Lepas tu pulangkan baki. Aku kira baki aku tak cukup NT$130. Aku tanya dia.

"Dia cakap dahlah tu, cukup dah." (B.Inggeris campur cina). Aku bantah.

Ingat aku tak reti kira? Adik aku pun bising sama. Minta baki lagi.

Di luar pintu ada sorang minah saleh tengah tunggu, nak naik teksi. Atas tu agak susah nak ambil teksi kot. Sebab tak nampak teksi lain.

Pakcik tu berkeras tak nak bagi. Aku pun malas nak gaduh lebih-lebih, aku dan adik pun turun.

Aku cakap pada minah saleh tu, "Careful, he charge extra."

Dia mengangguk faham. Lepas tu dia mula nego dengan pakcik teksi. Aku dan adik melangkah ke mesin beli tiket gondola.

Kesilapan aku: Tak ada duit kecil untuk bayar. Lebih mudah bagi exact change kan? Untuk elak kena tipu macam tu di masa depan. Duit kecil juga penting bila naik bas!

Elakkan teksi sapu!

Ni cerita di Taipei juga. Dari airport ke hotel, aku dah survey rate teksi berdaftar minimum NT$1500 hingga NT$2200.

Tengah kami berjalan ke arah booth teksi, ada seorang lelaki memakai baju kemeja datang mendekati kami.

"You want taxi?" Dia bertanya.

Kami pandang dia. "Yes, taxi." Kata rakanku.

"Ok please follow me. Which hotel?"

Kami beritahu nama hotel, dan tanya berapa. "NT$1300," katanya.

Dalam hati aku, ok murah. Aku agak dia ni pemandu teksi yang di luar tu. Awal tadi kami dah survey waktu pergi Leofoo.

Kami pun ikut dia. Lelaki tadi tengah bercakap telefon. Lepas tu patah balik dan kata, "No, please wait here." 

Eh, tadi suruh ikut pergi kiri, sekarang suruh tunggu di kanan pula.

Kejap je lepas tu, sebiji kereta datang di luar. Lelaki tu cepat-cepat suruh kami pergi naik.

Lelaki yang memandu kereta tu turun dan bantu masukkan beg ke dalam kereta. Lepas tu cepat-cepat masuk ke tempat pemandu. Kami bertiga dah masuk, tak sempat kawan aku nak tutup pintu kereta, dia dah gerak.

"Eh, mamat ni. Sabar sikit boleh tak?" Kami bercakap sesama sendiri. Tak sempat nak tutup pintu kot!

Lelaki tu bawa laju keluar airport. Keluar je simpang airport dia berhenti di tengah pembahagi jalan dan tanya, "Where are you going?" 

Eh, eh le! Baru nak tanya ke kome ni.

"Kita ni kalau kena culik pun mana kita tau ni. Ni teksi sapu la gaya macam ni." Kata rakanku.

Dush! Ada betulnya kata dia. Teksi biasa boleh mengundang bahaya kena culik, apatah lagi teksi sapu.

Aku on GPS map. Tengok jalan betul ke tak. Risau juga. Huhu

Itulah kesilapan besar kami hari tu. Lesson learned. Walau murah macam mana pun lepas ni, kami takkan naik teksi sapu.

Aku lebih gemar naik tren dan bas sebenarnya. Lebih ramai orang dalam tu. Teksi sangat personal, aku kurang gemar. Risiko lebih tinggi, dan lebih mahal caj.

Tapi rakanku bukan jenis backpacker jadi aku kena ikut naik teksi. Lagipula kami bertiga dan beg dia besar.

So akhir kalam, elakkan teksi sapu. Di Malaysia pun jangan buat ok!

Kalau korang ada tips menarik, boleh kongsi juga!


Masih sedang belajar tentang kembara,
Yusraa Ksm.
2016.01.12



2016-01-09

900 meter dari Redlight District, Shinjuku

Kami menginap di Hotel Empire in Shinjuku. Akses sangat mudah ke stesen tren JR Shin Okubo (jalan kaki 3 minit je, dalam 250 meter), makanan halal, kedai runcit, shopping street, dobi dan pondok polis.



Bilik yang kami ambil untuk 3 katil single, besar dan murah.

Kalau nak ke Hakone, boleh menginap di sini. Naik tren direct.

BACA: Hakone dan Gunung Fuji

Aha, menarik kan?

Tapi kawasan ni 900 meter dari red light district Kabukicho. Depan simpang jalan nak masuk hotel ada pondok polis. Jalan kaki kawasan ni tak menakutkan pun. Tenang dan rileks je.

Satu malam tu kami jalan kaki pergi dobi belakang hotel (8 minit jalan kaki). Masih awal, pukul 7 lebih. Di satu dua lorong belakang rumah-rumah ada seorang perempuan berdiri. Di tengah dingin malam. Kami jalan buat tak tahu. Dia pun buat tak hairan.

Lorong belakang berlampu, ada kedai dan kawasan parking, rumah-rumah dan apartment rendah. Cuma agak sunyi.

Kejap lepas tu ada polis meronda naik basikal bawa lampu suluh. Comel je tengok. Perempuan tadi cepat-cepat jalan masuk lorong.

Kami pun sampai dobi. Guna mesin basuh pakai syiling. Ada sepasang suami isteri makcik dan pakcik tengah mengemas di kedai.

Saya pun dengan nada konfidennya tegur makcik tu, "Konbanwa. Ogenki desuka?"

Makcik tu seronok jawab panjang lebar dalam Nihonggo (bahasa Jepun). Cakap sepatah dua campur bahasa isyarat, tanya macam mana nak guna mesin. Punyalah ramah makcik tu dok bercerita panjang lebar, tunjuk macam mana nak guna, sambil tanya macam-macam. Banyak kali saya sengih, terkulat-kulat dok ulang "Sumimasen, Wakarimasen".
Haha.

BACA: ke Tokyo ke kita?

Saya cakap sepatah dua tu pun sebab gigih dok hafal dari apps je. Apps tak ajar pula macam mana nak tanya untuk guna mesin basuh (Lol!)

Tanya pukul berapa nak tutup.
Pukul 10 katanya.
Ok pas. Sempat basuh dan spin kering baju. Kami stay je di sana sambil usha kawasan rumah-rumah sekeliling. Agak sepi. Adalah dua tiga orang lalu sekali sekala.

Jam 930malam datang lagi dua orang rakan kami nak basuh baju. Makcik tu dah tak bagi sebab nak tutup dah. Haa, siapa suruh hampa mai lambat!

On the way tadi kata mereka, ada nampak seorang perempuan dok bawa seorang pakcik mabuk naik apartment. "Pakcik tua kot!" Kata depa.

"Dia tak usha korang ke?" Kami dok usik.
Bukan taste kot. Haha

Antara dua orang perempuan yang berdiri di tepi lorong tadi agaknya. Ok, faham tak siapa perempuan tadi dan menunggu apa? Dekat redlight district kan.

Dah siap basuh baju, kami balik jalan kaki beramai-ramai. Ada rakan-rakan jejaka tu jadi bodyguards kami, ok lah. Tiba satu lorong berselisih dengan seorang lelaki mabuk. Pulak! Harap tak kacau kami sudah. Kami cepat-cepat jalan terus ke hotel.

Apapun, kawasan ni best. Saya still recommend menginap di sini kalau nak pergi Hakone. Boleh dikatakan: "A peaceful Red light district." Kalau dari hotel pergi stesen JR Shin Okubo tu arah bertentangan dari pergi Kabukicho, jadi ok sebenarnya.

Don't:  Berjalan seorang diri di lorong belakang waktu malam!

Do: baca review untuk elak menginap di hotel yang merupakan love hotel! Kebanyakan love hotel murah. Tapi design dan environment yang pelik. Lol.

Tips:
pastikan di mana redlight district setiap destinasi. Baca review sangat membantu!

Oyasuminasai!
(Selamat malam)

*mood Tokyo dah sampai
-Yusraa Ksm
2016.01.09

2016-01-06

The mystery and miracles behind a relationship.

Relationship.

By definition: the state of being connected.
Be it for numbers, things, situation and people.


We shall talk about people!

Watching the drama series / movies on the screen, I have always been left in awe on how mysterious some relationship could be.

Even in my life.

There had been people whom I have never met, yet we talked about many different things. They say, we 'clicked'.

There are some people you follow on social media because of the same interest, then you become best friends and when you meet, you can talk about just, anything!

The chemistry you never know could exist, indeed what being said by Carl Jung is true .

"The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed."

There was a great friend I had, who was always there in my difficult and joyful times, in our friendship of 8 years. Until we lost contact because that person was (or still is?) too mad at me for not making it to the wedding. Now, was I too cruel?

Some relationship stays as evergreen. Even when we fight, misunderstand each other, withdraw into the caves for sometimes; in the end when the storm has passed, we re-connect. We stay best friend forever. (Lol!)

I have a few friends who are married to partners they had met from the social media! That's pretty much some familiar stories these days, right?

I had a family friend, this aunty met her husband from pen pal (you know, the one in magazines some 20 years back!); and he flew from Brunei and asked for her hand in marriage in Kedah!

A great relationship remains in a family where money could never replace. The true love from parents to their children. The bond that could never be shattered.

Sadly, there are some relationship that is not based on love and trust, but hate and grudge. It is a mystery that changes love into hate, and hate into love.

That way, how could a mother abandon or even worse, kill, her own child out of sanity? (or perhaps she is just truly insane?) When there had been very close connection with the baby in the womb that she carried for more than 9 months!

I guess, it all comes back to square one.

Build a greater and closer relationship with Allah, the Creator of the universe, then your relationship with people around you will be great.

True enough, life could be filled with bitterness and sorrow, yet don't let that destroy tomorrow.

Remember, God is always there for you to turn all your fears and sorrows, in times of cheers and joy. Put Him first priority before you put others, because He is closer to us than anything else.

"And certainly We created man, and We know what his mind suggests to Him, and We are nearer to him than his life veins." (Al-Qur'an 50:16)




Ada apa dengan RM11?

Apa ada dengan RM11?



Sikit ke besar jumlah RM11?

Kalau bawa pergi ke pasar malam, sekejap je habis beli makanan. Kan?

Duit laju je habis macam air paip mengalir.

Itu kalau air paip dibiarkan mengalir, deras pulak tu. Memang laju lah habis. Membazir kan? Cuba buka paip tu biar kecil je air mengalir. Kalau tak guna, tutup je pili. Tak membazir kan? Logik? ~boleh terima.

Aplikasikan sewaktu ambil wudhu'. 
Usah jadikan satu ibadah itu terselit satu pembaziran.

So apa kaitan RM11 dengan wudhu?

Jawab dulu soalan.

Besar ke kecil nilai RM11 PADA ANDA? 
Bergantung pada orang. Kecil atau besar nilainya itu subjektif.

Kalau besar nilainya, cuba simpan RM11 sehari. Cukup buat duit menabung sebulan lebih kurang= RM330.

Kalau rasa kecil je nilai RM11 tu, bolehlah habiskan pada brownies I sekotak.
Eh! haha.

Point is:
"Menabunglah! 
Dan menabunglah setakat mana yang mampu setiap hari."

Tepuk hati tanya minda.

Apa kaitan wudhu dengan RM11?

Tak ada pun.
Haha. Jangan marah!

Aha! Have a great day peeps!