Follow me on:

Instagram

2015-11-19

Made by Oraen's Non-baked Cheesecake. Resepi!

Hi there lovelies.

Ada kawan tiba-tiba nak datang rumah, tapi tak tahu apa nak buat untuk dessert? Boleh cuba buat ni.

Follow:
Facebook page: Made by Oraen
Instagram: oraen


Saya nak kongsi resepi paling digemari oleh peminat tegar keju. Laju je habis licin kalau dihidang di tempat kerja saya. Sangat mudah nak buat. InsyaAllah akan menjadi! Mulakan dengan Bismillah.

Tips:
Resepi ni tak guna gelatin, jadi kalau lama keluar dari petiais, ia akan jadi lembik, kena guna sudu untuk scoop. Kalau anda buat just nice je, boleh guna pisau yang dah dicelup air panas (dan dikeringkan) untuk potong cantik.

Resepi Non-Bake Cheesecake
 (kek keju tak perlu masak)
~adaptasi dari Just a Taste.com


Bahan2:
1 tiub 250g Tatura Cream cheese (suhu bilik)
1/2 tin susu pekat
3 sudu makan susu cair/fresh milk
8-10 keping biskut digestive
50g mentega
3 sudu makan gula kastor

Cara2:
1) hancurkan biskut (guna blender/ crusher atau masukkan dalam plastik dan guna pencanai doh tepung)

2) cairkan gula dan mentega atas api kecil, dah cair, biarkan suam kejap

3) tuangkan mentega cair tadi ke atas biskut

4) tekan rata dan padat dalam acuan loyang (guna 9inci loyang spring loose atau apa-apa saiz je. Kalau takde spring loose loyang, letak baking paper untuk memudahkan diangkat nanti)

5) dah siap, sejukkan dalam petiais (tutup dengan plastic wrap)

6) Di dalam mangkuk mixer, pukul rata keju. Masukkan susu cair dan susu pekat. Pukul rata sampai pekat.

Tips: 
susu cair bole masukkan sikit-sikit, kalau nak kental, kurangkan susu cair.

7) tuangkan campuran keju tadi ke atas biskut tadi. Ratakan.

8) Sejukkan dalam petiais satu malam.

Hiaskan dengan buah kegemaran.
Selamat mencuba, dan enjoy eating!

(Kadang kala saya main campak je bahan-bahan tu ikut suka hati. Janji puas hati..)


2015-11-18

The joy in his eyes

Ogenki- desuka?

Wah, lama sangat tertangguh untuk tulis entri yang ini. Terlalu banyak cerita sampai tak tau nak mula. 

Mental block. Too many things will get me distracted. That's just me.

Entri ni tentang lawatan sambil belajar di Jepun pada November 2014. Musim autumn memang best. Dedaunan berwarna-warni menyambut ketibaan kami.

Trip yang dikelolai oleh Liza Sensei, cikgu bahasa Jepun kamiGroup kami seramai 12 orang. Dah ramai macam tu mesti jenuh kan nak layan karenah gila-gila masing-masing. Tapi sensei relax je. Sabar dan sempoi. Terbaik!

Antara tempat-tempat menarik yang sempat kami terjah:

Arashiyama, Kyoto

Ini kali kedua saya ke sini, tapi dalam suasana yang berbeza. Dulu kami tak sempat jalan-jalan di kedai, kali ni kami sempat shopping. Apa yang sama, daun maple tetap menawan!



The golden ginkgo leaves are simply stunning. Ni betul-betul depan stesen tren Arashiyama.












Yang paling senior dan paling muda berhenti berehat. Masa ni kaki masing-masing dah sakit.


It is bamboo grooves yo! Masa ni saya dan Ezza naik untuk cari jalan ke arah bamboo grooves yang lebih banyak dan lebih cantik, tapi tak jumpa. Then patah balik.


Di sekitar Arashiyama, barang-barang kraftangan memang sangat menarik.

Nipponbashi

Next, kita jenguk Osaka. Di sini misi mencari PS Vita, Gundam dan kereta Tamiya bersama Jebat-chan. Tak pasal-pasal saya pun terlibat sebab temankan kakPah yang nak cari mainan untuk anak-anaknya. Dan tak pasal-pasal saya pun terjebak membeli robot Gundam. Haha. Ni semua pengaruh Jebat. Dah belek-belek tengok Gundam macam best pulak. Balik rumah pasang satu. Lagi satu sampai hari ni tak pasang-pasang lagi.

Bukan main seronok lagi Jebat bila dapat PS Vita, Gundam dan Tamiya. Kalau korang nak cari benda-benda tu semua, pergi cari di Nipponbashi. Sangat banyak kedai yang jual mainan tu semua dan murah harganya. Nak cari barang elektronik dan gadget pun banyak.







Handsome kan Akatsuki ni. Haha. Sebab tu saya terbeli.
Lagi satu tu entah bila pula nak pasang. 

This 11 years old never complain bila dia dah penat berjalan, walaupun sampai demam-demam jalan di Jepun.

So my first time traveling with an 11 years old adik was a fun one. To see the joy in his eyes when he got all that he wanted, is like seeing him having the whole world in his arms. It made me realize that no matter how small an act is, it may mean a lot to another. From the eyes of small kids, you can learn a lot. That is why I just love being around them.

Tahun depan nak cari Gundam dan Tamiya lagi di Tokyo pula. Kegilaan apakah ini. Haha.

Til then!

2015-11-17

Medan, Sumatera Utara Indonesia: simply stunning!


Traveling- it leaves you speechless, then turns you into a storyteller"

-Ibnu Battuta


Medan. It was never in my wishlist.

Tapi di sanalah saya berada pada Hari Raya Haji yang lepas. Raya Haji di Medan yo! Ini kali kedua beraya di luar kawasan. Kali pertama di kampung orang asli di Pahang.



Seminggu sebelum trip baru dapat confirm cuti. Mem besar pun dah bagi greenlight, so malam tu terus book tiket. Sangat last minute. Selalu backpacking trip saya perlu study, nak pergi mana, naik apa, berapa kos, and all those stuff. Trip kali ni dah ada orang uruskan (arigatou ne!); tak perlu peningkan kepala, angkat beg and join the group

Lepas solat sunat Aidiladha, terus bertolak pergi KL central. Meet the group at KLIA2, and off we flew to Medan via AirAsia. 

3pm arrived at Medan airport: first impression, boleh tahan besar dan baru lagi. Joe dan kawannya datang jemput (lupa nama, ampun!). Joe, was our tour guide. Muka macam Akim and the majistret. Orang katalah. Joe selalu juga datang ke Malaysia jalan-jalan.

Itinerari, saya dapat tau malam sebelum berangkat. Tengok- tengok esok hari kena bertolak pukul 2.30 pagi. Like, for real? Haha. Follow je. Seingat saya last trip saya keluar pukul 2 pagi sewaktu menawan Gunung Kinabalu, 3-4 tahun lepas.

Little that I have any clue how the journey would be.

Petang tu Joe bawa kami ke Istana Maimon. Tempatnya tak besar mana, tak banyak yang diperlihatkan, jadi kami isi masa dengan memakai kostum 'Di-Raja' dan snap gambar sana sini. Dah puas bergambar sampai istana pun nak tutup, kami singgah pula di Masjid Raya Medan atau Masjid Raya Al Mashun.



Malam tu check-in Cherry Garden Hotel. Joe bagi penerangan tentang perjalanan 3 hari yang bakal kami lalui. Joe berpesan, tidur awal sebab esok pagi pukul 2.30 dah nak gerak.

Baru pukul 9 malam tapi rasa macam dah tengah malam. Baca buku (sebab takda wifi dalam bilik) dengan harapan cepat mengantuk. Member sebelah letak kepala je dah mimpi sampai bulan. Saya? Pusing kiri kanan 50 kali pun tak tidur lagi. Kesusahan untuk tidur di tempat baru. Bangun makan, kemas beg, pasang headset dengarlah apa-apapun sampai pukul 1.15 baru boleh tidur. Apakah! Lagi 45 minit dah bangun. Selamatlah kalau esok pening.

So perjalanan darat menaiki Toyota Avanza dan sebiji lagi SUV bermula jam 2.45 pagi. Jalan raya lengang dan gelap. Joe dah bagi warning awal- awal jalannya tak rata, berbatu (batu besar ok!) dan sesetengahnya berlopak sepanjang 4 jam sebelum tiba di Kawah Putih. So bersedialah untuk terlompat dan terhantuk.

A long and really adventurous journey was about to begin. 

Joe pasang lagu (asli?) Medan kot. Sepatah perkataan pun tak faham. Tak bagi ngantuk katanya. Saya pasang headset, tak boleh 'digest'. Ngantuk, tapi keadaan huru hara jalan tak membolehkan mata terlelap. Kiri kanan gelap. Ada kawasan kampung, ada kawasan ladang dan ada kawasan hutan. Joe mula buka topik cerita hantu tengah- tengah gelap tu. Perlulah Joe? Saya tengok kiri kanan, janganlah nampak makhluk terbang. Huhu. Masuk waktu Subuh, singgah solat di surau kampung. Just the right timing.

Lepas sarapan di pondok tepi jalan, kami teruskan adventure dan akhirnya sampai di Bukit Kapur, Kawah Putih Tinggi Raja jam 6.30 pagi. Lega!

Berbaloikah perjalanan kami?

Let the pictures speak. Inilah dia Pamukkale di Medan.






Setelah mengharungi road-trip yang paling mencabar dalam hidup, haruslah have fun. Perjalanan seterusnya ke Danau Toba, ambil masa lagi 3 jam, sebelum naik feri jam 3 petang. Jalan lepas tu dah tak seteruk tadi. So the storm has passed. Yeay!

Teletubbies Hills

Dah sampai Danau Toba, Joe bawa kami singgah resort simpan barang-barang lepas tu ronda-ronda kawasan sebelum matahari terbenam.






Antara tempat lain yang sempat kami jejaki:

Lembah Tulas Island










Si piso- piso Waterfall, Brastagi

Kami teruskan perjalanan untuk melihat air terjun yang tinggi, si piso-piso.



4am last day sebelum balik kami bergerak dari Hot spring resort di Brastagi ke Sibaya untuk melihat Gunung Sinabung dari jauh. Haruslah hiking. Dah lama tak joging tiba-tiba nak hike. Just do it!







Lagi satu experience di Medan, kalau di jalan raya nak masuk ke mana-mana tempat pelancongan, biasanya akan ada 'abang long kawasan' minta duit tol. Selalunya jumlah duit ditentukan. Kalau nak parking pun macam tu.

Medan absolutely has beautiful nature. It is a great place to explore, just be prepared for extreme adventure if you go with Joe. Dia bawa ke tempat-tempat yang rare tapi sangat cantik. Absolutely stunning!



Thanks Joe! And thanks to all members of galakjalan, for giving me the opportunity to join the adventure. Til next! 




Speechless moment di negara matahari terbit

This was way back in November 2014.

Itu kali kedua saya menjejakkan kaki ke negara matahari terbit. Bumi Jepun yang tak pernah membosankan saya. Setiap lawatan pasti ada saja yang baru.

And i couldn't help but fall in love. Again. And again. 

Ramai yang bertanya. Mengapa?

Salah satu sebabnya ini.

Garisannya penuh dengan pengharapan. Sentiasa dalam doaku. Menyimpan rasa ingin bertemu..

Bertemu siapa? Sang matahari!
Hello negara matahari terbit! Yes, saya menjalankan misi nombor 2.

Lawatan pertama tahun 2013 saya gagal mencapai misi no 1 dan 2. Kerana hari terakhir di Kyoto pagi tu hujan. Masing- masing nyenyak je tidur. Harapan tinggal harapan nampaknya.

Trip kedua ke Jepun, misi harus dicapai. Itu janji saya pada diri sendiri. Seminggu di Jepun, nampak macam tak ada harapan. Di Kyoto, teringin nak naik Kyoto tower pun hujan juga pagi tu. Alahai. Tercapaikah hasrat?

28 November, last day kami di Kansai. Jam 10 pagi nanti dah nak terbang ke Malaysia. Kami menetap di Star Gate Kansai Hotel. Situ spot strategik, dekat sangat dengan Rinku Premium Outlet dan mudah sangat naik tren pergi Kansai Airport.

Malam sebelumnya saya dah janji dengan Kak Pah, "esok pagi lepas Subuh kita pergi supermarket belakang tu." Supermarket tu buka 24 jam, memang sangat best. Besar macam Giant di Malaysia, tapi barang- barang dia lebih awesome.

Dengan gigihnya lepas Subuh tu terus jalan kaki meredah kesejukan, pergi buat last minit shopping. Saya cari Matcha Green tea, Kak Pah dengan buah-buahan dan makanan kering. Yang lain semua masih enak diulit mimpi.

Pukul 6.20 pagi, kami pun berjalan kembali ke hotel. Sudah cerah. Tapi matahari belum kelihatan. Mungkin tak nampak di sini? Kena datang lagi untuk sambung misi? Huhu. Jalan ke hotel melintasi jejantas.

Lepas tu nampak dah. Belakang hotel ada gunung? Langit samar- samar warna jingga. "Kak pah nak naik dulu, takpe. Saya nak tunggu jap kat bawah ni." Kak pah temankan sekejap je. Lepas tu naik. Tak tahan, sejuk katanya. Lagi pun kemas barang belum habis.


Langit itu. Mungkinkah? Masa ni dah excited habis. Walaupun sejuk dan berbekalkan Samsung yang cikai ni, tunggu juga. Dari bilik kami tak nampak view ni. Kami nampak kedai je, tu yang gigih turun shopping. Lol.

10 minit macam lamanya tunggu. Sungguh! Penantian yang terasa lama.


10 minit lagi berlalu. 6.40 pagi. Tangan terasa beku. Handphone masih di tangan.



6.50 pagi. Matahari mula menampakkan wajah. Tangan dah beku. Kaku.
Perasaanya? Tak tergambar oleh kata- kata. Subhanallah. Begitu cantik ciptaan Pencipta Alam. Sebak. Terharu. Nak nangis, nak bersorak, semua ada. Berdiri sorang- sorang di situ, entah orang dari bilik hotel tengok 'amendelah perempuan ni buat'. Tak peduli. Biarkan.






7.20 pagi 2014.11.28
Moment paling happy di Jepun! Sungguh!

Penantianku kini telah berakhir. Detik bahgia kini telah pun hadir. Sungguh aku percaya ketentuan Yang Esa.

Di saat- saat yang tak disangka, rezeki itu Allah hadirkan. "Maka nikmat Tuhan kamu yang mana yang kamu dustakan?"

Lepas tu, terus berlari naik atas sebab dah lambat. Nak kena bersiap sepantas kilat dan naik shuttle. Gomennasai sensei, buatkan sensei risau saya kena tinggal.

But it was a happy day! Pulang ke Malaysia dengan gembira. Yeah!

Bila balik rumah edit videolapse, dalam cubaan rotate gambar, saya telah menjahanamkan video tersebut. Tidak!

Tahun depan kena pergi lagi. Meneruskan kesinambungan video matahari terbit. Dan meneruskan misi no 1, no 3 dan no 4. Uih, banyaknya misi? Ganbatte!