Follow me on:

Instagram

2016-09-10

Jepun (Trip) - 'Eye on Japan'. Apa tu?


Ohayou Gozaimasu! (selamat pagi)

Setiap kali ke Jepun, antara aktiviti kegemaran saya ialah menjejak Ferris Wheel. 'Eye on Japan' kiranya! Sangat best bila naik dan dapat lihat pemandangan daripada atas. Rasa macam seekor burung helang terbang tinggi. Gitu!

Gambar di bawah ialah ferris wheel yang dapat anda temui di Osaka. Uniknya ferris wheel ini dibina di atas tingkat tujuh bangunan bernama HEP FIVE. HEP adalah singkatan kepada Hankyu Entertainment Park. Haa... nama pun entertainment kan! Memang tempat hiburan. Di sini juga ada banyak kedai yang menjual barang-barang berkaitan game dan playstation serta pusat shopping untuk pelbagai fesyen dan rekaan baju.

Nak cari restoran, boleh pergi ke tingkat 5F dan 6F. Kalau nak main game, boleh pergi ke tingkat B2, 8F dan 9F.

Nak naik Ferris wheel warna merah? Bayaran hanya serendah 500 yen. Boleh pergi ke tingkat 7F. Anda yang tak gayat confirm akan suka! Di dalam gondola boleh pasang muzik terus dari telefon pintar. Sambung saja terus ke wayar USB. Bolehlah fe-feeling sikit sambil layan pemandangan! 

Waktu operasi: daripada jam 11 pagi hingga 11 malam,

Macam mana nak pergi sini? Mudah saja!

  • 5 minit jalan kaki dari Subway "Umeda Station" (Midosuji Line)
  • 5 minit jalan kaki dari "Higashi-Umeda station (Tanimachi line)
  • 4 minit jalan kaki dari "JR Osaka Station"
  • 3 minit jalan kaki dari "Umeda Station" (Hankyu Railway)


ferris wheel di waktu malam

Lagi satu ferris wheel di bawah ini terletak berdekatan Rinku Premium Outlet di Osaka. Yang ni agak mahal harganya, 700 yen untuk 15 minit. Boleh nampak Osaka bay dan Kansai (KIX) Airport dari sini.


Lepas ni nak naik ferris wheel di Tokyo pula! Jom!

Klik sini untuk tips cari makan di Jepun.

No comments:

Post a Comment