Follow me on:

Instagram

2015-06-03

Misi Jelajah Jepun di kota lama ~ KOBE (nov 2012 day 1)

Next kita pergi KOBE! 

Dari Osaka station naik express train ambil masa 20 minit. 

Cerita sikit pasal Kobe ni, ia merupakan satu bandar yang konsepnya seperti kampung dalam bandar. haa..gitu. Di sini ada shopping mall macam bandar-bandar biasa, ada SOGO (ingat di KL je ada?). 

Lagi best di sini ada tempat pemandangan menarik pada waktu siang ataupun malam, iaitu Rokko Mountain atau lebih dikenali sebagai the Million dollar nightscape. 

Pemandangan di atas gunung tu pada waktu malam memang sangat indah dengan lampu-lampu dan kerlipan bintang di langit.

Macam mana nak pergi Rokko Mountain ni?

Boleh ambil JR train turun di Sannomiya Station. Dari Sannomiya tu pergi ke Hankyu Rokko Station. Bila dah sampai stesen tu, kena naik bas untuk pergi Rokko Station, ada la dalam 15-20minit.

Dah sampai rokko station tu bolehlah beli tiket untuk naik cablecar menuju ke gunung di atas sana tu.


Beginilah susasana di stesen. Waktu orang pergi kerja.



Ini pula pemandangan dari tempat menunggu bas portliner dari stesen Sannomiya ke stesen Rokko. Murah saja dan kondisi bas sangat ok. Perjalanan mengambil masa 20 minit.


Ini Rokko Station. Di bawah ni adalah gambar-gambar di sekitar Rokko Mountain. cantik kan?!









Yang ni namanya musical box. Di atas Rokko Mountain tu ada kedai cenderahati, kafe, boleh tengok pemandangan melalui teleskop. 

Waktu kami naik tu cuaca sejuk, suhu minimum 6 darjah celsius. Walla!


woot woot..tren nak lalu!

Jom singgah tempat seterusnya, Masjid Kobe. Masjid ni merupakan masjid tertua di rantau Jepun. 

Fakta:
Dahulunya kawasan sekitar tu musnah sebab bencana gempa bumi dan dilanda bom, tapi masjid tu masih kekal. 

Nak pegi masjid ni senang je. Sama ada naik bas atau naik tren. Kalau dari Crowne plaza, jalan kaki 17 minit. 

Di bawah ni signboard landmark kalau anda naik tren dari Sannomiya station, jalan kaki 9 minit je lebih kurangnya. Kita kasi tunjuk map.






Kalau dari stesen tren, nanti akan nampak bangunan ni di sebelah kiri anda; Hotel Amalie.


Jalan ke depan lagi, nanti nampak kedai Kobe Halal food di sebelah kanan. Kedai tu di korner je.


Pastu nanti sampai simpang lagi ambil kiri, jumpa la kedai tempat Zizan pergi dalam Jejak Jepun tu; Naan Inn.


Depan tu je sampai dah Masjid Kobe. Masa tu menara masjid di dalam proses pengubahsuaian tapi boleh je masuk solat. 

Berhadapan masjid tu ada kedai jual barang runcit halal. haaa...Indomie segera dari Indonesia pun ada. 

Entri: Kyoto Arashiyama dan bamboo grooves




Kalau nak pergi membeli-belah cenderahati, pergi Chinatown. 

Kobe ni terkenal dengan Kobe Beef yang katanya sangat enak, tapi dah tentu nya Muslim tak boleh makan. sebab TAK HALAL. so far, saya belum bertemu dengan tempat makanan daging Kobe halal di Kobe. 

Agak susah untuk mencari makanan halal, kecuali di kawasan masjid itu ya. Kalau anda boleh makan sushi, boleh makan seperti yang di bawah. 

Boleh tanya pekerja di kedai / restoran "niku wa tabemasen" (tak makan daging) ataupun "Mirin wo arerugi". (allergic mirin) dengan cara tu, dia takkan serve yang mengandungi tersebut. 

Kalau was-was juga,  tak bolehlah makan. Cari benda lain buat bekalan. Contohnya udon atau soba (jenis mi Jepun kuah ikan), harus ditanya juga mengandungi mirin atau tak.

Untuk tips cari makan, klik sini.

Jom jenguk makanan Jepun di restoran hotel.











Anda bersedia untuk perjalanan seterusnya? Jom! ke TOKYO ke kita?

Entri lain: 
Seoul, Korea
Krabi, Thailand
Frankfurt, German
Taipei, Taiwan
Beijing, China

3 comments:

  1. bestnye... leh gitau x belanje brapa rm semuanya kat sana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi nurazwani. Kalau cover kyoto, osak, kobe: my first trip 10days dgn 7days JR pass ground only (exclude makan) about rm3.5k (jr pass rm900+ masa tu, rate 0.28.) 2nd time 6d5n cost all in rm2400 (exclude mkn), rate 0.30.

      Delete
    2. First trip tu gi tokyo juga.untuk hotel, book price per room lebih murah dari per head. Kalau nk bajet lagi, masak. Try to avoid peak season, unless betul2 nk tgk sakura atau autumn.

      Delete