Follow me on:

Instagram

2015-06-21

Ni Hao Beijing, menjejaki Tembok Besar Cina (April 2012)

BEIJING! Apa yang terlintas di fikiran? Tembok Besar China? Tembok yang sangat popular dan menjadi mercu tanda Beijing. Kalau anda peminat sejarah lama, pergilah ke Beijing untuk menjejak tempat- tempat bersejarah di sana. Ini cerita Mac 2011, waktu tu kita pergi naik MH370 (sentiasa dalam ingatan).


Beijing, salah satu kota besar negara Tanah Besar Cina yang sibuk. Kami di sana hanya 6 hari 5 malam. Kami menginap di Beijing Convention Hotel atau CNCC Grand Hotel. Oleh kerana kawasan ini agak terpinggir dari pusat bandar Beijing, jalan raya sekitar tak berapa sibuk. Ia merupakan kawasan olympic park, stadium, aquatic centre, rumah- rumah penginapan atlet; ia lebih kepada business centre. Nak pergi stesen tren tak jauh, jalan kaki tak sampai 10 minit.

Di manakah tempat menarik yang ada di Beijing? Tentulah dalam itinerary ada Tembok Besar Cina, Forbidden City, Tianmen Square, Summer Palace dan tak ketinggalan, harus pergi Masjid Niuje. Hotel kami berdekatan Stadium Besar Olympic Beijing yang cantik macam sarang burung tu. Malam pergi jalan kaki saja dan ambil gambar di situ memang cantik.

Tempat yang mula- mula kami jejaki ialah Summer Palace. Di situ ada sejarah peninggalan istana lama, tasik yang cantik, dan tokong cina. Waktu tu cuaca masih sejuk sehingga air di tasik masih separuh beku.




Waktu tu hari cuti jadi memang ramai orang.






Tempat ni boleh tahan besar, penat juga berjalan. Sambil tengok barang- barang bersejarah, sambil makan angin dan ambil gambar. Suasana tu yang best.








Dah separuh hari di sini, kami balik ke hotel untuk berehat. Esok kami akan pergi the Great Wall. Kali ini ada orang bawa sebab ada orang sponsor pakej. Jadi tak perlulah susah payah mencari hala tuju sendiri. Jadi saya tak ada idea nak beritahu macam mana kalau nak pergi sendiri. Maaf! Apa yang pasti, nak pergi tembok besar tu memang jauh perjalanannya dari hotel, memang kena naik bas, atau teksi, sebab tren memang tak sampai ke tembok ni. Naik van hari tu pun sejam rasanya. Kami pergi ke kawasan yang ada cablecar sebab ada budak kecik tu teringin nak naik cablecar. Tak ingat nama starting point tempat ni. Kata tour guide boleh pilih antara 4 pilihan jalan nak pergi tembok besar. (Maafkan daku jika salah!)




Teramat ramai manusia pada hari itu. Sesak. Sampai ke tengah tembok tu baru kurang orang. Kalau anda adventurous, bolehlah lalu tembok yang nak runtuh tu. Tapi tak jamin keselamatan anda. Kami pergi setakat mana yang boleh, sambil bergambar, bukti kukuh bahawa kami sudah sampai.

Malam tu kami dibawa makan di restoran halal. Apa nama dia sila baca di dalam gambar. Dah tentu popular dengan Peking Duck. Daging itik rebus ke stim? Mereka gulung dalam daun, kemudian celup sedikit sos dan terus masuk mulut. Rasa dia? Boleh tahan. Kawan kami seorang tu kata sedap sangat, nak pergi makan lagi. Setakat ni dulu entri kali ini. Esok pergi mana?


Entri berkaitan:
Jakun bila jumpa salji di Beijing
Forbidden city

Entri lain: 

No comments:

Post a Comment