Follow me on:

Instagram

2015-11-17

Medan, Sumatera Utara Indonesia: simply stunning!


Traveling- it leaves you speechless, then turns you into a storyteller"

-Ibnu Battuta


Medan. It was never in my wishlist.

Tapi di sanalah saya berada pada Hari Raya Haji yang lepas. Raya Haji di Medan yo! Ini kali kedua beraya di luar kawasan. Kali pertama di kampung orang asli di Pahang.



Seminggu sebelum trip baru dapat confirm cuti. Mem besar pun dah bagi greenlight, so malam tu terus book tiket. Sangat last minute. Selalu backpacking trip saya perlu study, nak pergi mana, naik apa, berapa kos, and all those stuff. Trip kali ni dah ada orang uruskan (arigatou ne!); tak perlu peningkan kepala, angkat beg and join the group

Lepas solat sunat Aidiladha, terus bertolak pergi KL central. Meet the group at KLIA2, and off we flew to Medan via AirAsia. 

3pm arrived at Medan airport: first impression, boleh tahan besar dan baru lagi. Joe dan kawannya datang jemput (lupa nama, ampun!). Joe, was our tour guide. Muka macam Akim and the majistret. Orang katalah. Joe selalu juga datang ke Malaysia jalan-jalan.

Itinerari, saya dapat tau malam sebelum berangkat. Tengok- tengok esok hari kena bertolak pukul 2.30 pagi. Like, for real? Haha. Follow je. Seingat saya last trip saya keluar pukul 2 pagi sewaktu menawan Gunung Kinabalu, 3-4 tahun lepas.

Little that I have any clue how the journey would be.

Petang tu Joe bawa kami ke Istana Maimon. Tempatnya tak besar mana, tak banyak yang diperlihatkan, jadi kami isi masa dengan memakai kostum 'Di-Raja' dan snap gambar sana sini. Dah puas bergambar sampai istana pun nak tutup, kami singgah pula di Masjid Raya Medan atau Masjid Raya Al Mashun.



Malam tu check-in Cherry Garden Hotel. Joe bagi penerangan tentang perjalanan 3 hari yang bakal kami lalui. Joe berpesan, tidur awal sebab esok pagi pukul 2.30 dah nak gerak.

Baru pukul 9 malam tapi rasa macam dah tengah malam. Baca buku (sebab takda wifi dalam bilik) dengan harapan cepat mengantuk. Member sebelah letak kepala je dah mimpi sampai bulan. Saya? Pusing kiri kanan 50 kali pun tak tidur lagi. Kesusahan untuk tidur di tempat baru. Bangun makan, kemas beg, pasang headset dengarlah apa-apapun sampai pukul 1.15 baru boleh tidur. Apakah! Lagi 45 minit dah bangun. Selamatlah kalau esok pening.

So perjalanan darat menaiki Toyota Avanza dan sebiji lagi SUV bermula jam 2.45 pagi. Jalan raya lengang dan gelap. Joe dah bagi warning awal- awal jalannya tak rata, berbatu (batu besar ok!) dan sesetengahnya berlopak sepanjang 4 jam sebelum tiba di Kawah Putih. So bersedialah untuk terlompat dan terhantuk.

A long and really adventurous journey was about to begin. 

Joe pasang lagu (asli?) Medan kot. Sepatah perkataan pun tak faham. Tak bagi ngantuk katanya. Saya pasang headset, tak boleh 'digest'. Ngantuk, tapi keadaan huru hara jalan tak membolehkan mata terlelap. Kiri kanan gelap. Ada kawasan kampung, ada kawasan ladang dan ada kawasan hutan. Joe mula buka topik cerita hantu tengah- tengah gelap tu. Perlulah Joe? Saya tengok kiri kanan, janganlah nampak makhluk terbang. Huhu. Masuk waktu Subuh, singgah solat di surau kampung. Just the right timing.

Lepas sarapan di pondok tepi jalan, kami teruskan adventure dan akhirnya sampai di Bukit Kapur, Kawah Putih Tinggi Raja jam 6.30 pagi. Lega!

Berbaloikah perjalanan kami?

Let the pictures speak. Inilah dia Pamukkale di Medan.






Setelah mengharungi road-trip yang paling mencabar dalam hidup, haruslah have fun. Perjalanan seterusnya ke Danau Toba, ambil masa lagi 3 jam, sebelum naik feri jam 3 petang. Jalan lepas tu dah tak seteruk tadi. So the storm has passed. Yeay!

Teletubbies Hills

Dah sampai Danau Toba, Joe bawa kami singgah resort simpan barang-barang lepas tu ronda-ronda kawasan sebelum matahari terbenam.






Antara tempat lain yang sempat kami jejaki:

Lembah Tulas Island










Si piso- piso Waterfall, Brastagi

Kami teruskan perjalanan untuk melihat air terjun yang tinggi, si piso-piso.



4am last day sebelum balik kami bergerak dari Hot spring resort di Brastagi ke Sibaya untuk melihat Gunung Sinabung dari jauh. Haruslah hiking. Dah lama tak joging tiba-tiba nak hike. Just do it!







Lagi satu experience di Medan, kalau di jalan raya nak masuk ke mana-mana tempat pelancongan, biasanya akan ada 'abang long kawasan' minta duit tol. Selalunya jumlah duit ditentukan. Kalau nak parking pun macam tu.

Medan absolutely has beautiful nature. It is a great place to explore, just be prepared for extreme adventure if you go with Joe. Dia bawa ke tempat-tempat yang rare tapi sangat cantik. Absolutely stunning!



Thanks Joe! And thanks to all members of galakjalan, for giving me the opportunity to join the adventure. Til next! 




4 comments:

  1. Salam,
    tumpang tanya masa pegi Bukit Kapur Kawah Tinggi tu ada tak orang kg yang minta bayaran masa on the way ke situ sebab sy ada baca blog yang kata ada org kg yg akan minta fee sepanjang jalan tu.. sy akan pegi insyaAllah dlm bulan 5 ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa kami pergi tak ada. Waktu balik tu ada. Tour guide kami kata memang itu biasa di Indonesia. Ada 'abang long' kawasan. Tour guide yang bayar, tak minta extra dari kami pun.

      Delete
    2. Oh, memang macam itu situati kat sana yea..noted.. terima kasih atas info tu.

      Delete
  2. Ya, macam tu katanya. Have fun in Medan!

    ReplyDelete