Follow me on:

Instagram

2015-11-19

Made by Oraen's Non-baked Cheesecake. Resepi!

Hi there lovelies.

Ada kawan tiba-tiba nak datang rumah, tapi tak tahu apa nak buat untuk dessert? Boleh cuba buat ni.

Follow:
Facebook page: Made by Oraen
Instagram: oraen


Saya nak kongsi resepi paling digemari oleh peminat tegar keju. Laju je habis licin kalau dihidang di tempat kerja saya. Sangat mudah nak buat. InsyaAllah akan menjadi! Mulakan dengan Bismillah.

Tips:
Resepi ni tak guna gelatin, jadi kalau lama keluar dari petiais, ia akan jadi lembik, kena guna sudu untuk scoop. Kalau anda buat just nice je, boleh guna pisau yang dah dicelup air panas (dan dikeringkan) untuk potong cantik.

Resepi Non-Bake Cheesecake
 (kek keju tak perlu masak)
~adaptasi dari Just a Taste.com


Bahan2:
1 tiub 250g Tatura Cream cheese (suhu bilik)
1/2 tin susu pekat
3 sudu makan susu cair/fresh milk
8-10 keping biskut digestive
50g mentega
3 sudu makan gula kastor

Cara2:
1) hancurkan biskut (guna blender/ crusher atau masukkan dalam plastik dan guna pencanai doh tepung)

2) cairkan gula dan mentega atas api kecil, dah cair, biarkan suam kejap

3) tuangkan mentega cair tadi ke atas biskut

4) tekan rata dan padat dalam acuan loyang (guna 9inci loyang spring loose atau apa-apa saiz je. Kalau takde spring loose loyang, letak baking paper untuk memudahkan diangkat nanti)

5) dah siap, sejukkan dalam petiais (tutup dengan plastic wrap)

6) Di dalam mangkuk mixer, pukul rata keju. Masukkan susu cair dan susu pekat. Pukul rata sampai pekat.

Tips: 
susu cair bole masukkan sikit-sikit, kalau nak kental, kurangkan susu cair.

7) tuangkan campuran keju tadi ke atas biskut tadi. Ratakan.

8) Sejukkan dalam petiais satu malam.

Hiaskan dengan buah kegemaran.
Selamat mencuba, dan enjoy eating!

(Kadang kala saya main campak je bahan-bahan tu ikut suka hati. Janji puas hati..)


No comments:

Post a Comment